NEERIJNEN, 30 november 2016. Al meer dan vijftien jaar wordt erover gesproken. Maar concrete stappen bleven uit. Dat gaat als het aan Betuwewind ligt veranderen. Dit jaar kan wellicht al met de aanleg van acht tot elf windmolens bij kruispunt Deil langs de A15 aan weerszijden van de A2 worden begonnen. Het ontwerpbestemmingsplan ligt inmiddels in zowel Geldermalsen als Neerijnen ter inzage.
Op 30 november vorig jaar tekenden betrokken partijen in de raadszaal van Neerijnen een zogenaamde anterieure overeenkomst. Daarin zeggen ze toe hard aan de slag te gaan om het windmolenpark mogelijk te maken en daarvoor ook financiën beschikbaar te stellen. Nederland moet energie neutraal worden. Dat is nodig om de aarde leefbaar te houden, maar ook omdat de traditionele energiebronnen eindig zijn. Zonnecollectoren, windmolens, waterkracht en energiebesparing moeten daarvoor zorgen.
Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk: “De rijksoverheid heeft de provincie Gelderland opgedragen om in 2020 totaal 230 megawatt aan windenergie te leveren. Het windmolenpark bij Deil is straks goed voor 30 megawatt. Dat is meer dan 10 procent van onze totale taakstelling en dus erg belangrijk.” Met de al aanwezige windmolen langs de A15 ten oosten van Tiel, de molens in Culemborg en de geplande drie molens op het Avri-terrein levert de regio een belangrijke bijdrage aan de taakstelling van de provincie. Van Dijk denkt overigens niet dat de provincie op zijn lauweren kan gaan rusten als de taakstelling is gehaald. “De overschakeling op elektrisch autorijden en het elektrisch verwarmen van goed geïsoleerde woningen in de toekomst doet het elektriciteitsverbruik naar schatting nog fors toenemen. Nog meer alternatieve energie is dan nodig.” Burgerwindcoöperatie Geldermalsen-Neerijnen (BWC) is de belangrijkste aanjager van het project. En wil dit financieel mogelijk maken door voor 25 procent eigenaar te worden van de molenparken bij Deil en op het Avri-terrein bij Geldermalsen. Voorman Gerlach Velthoven van de coöperatie: “Dat geld moeten we bij elkaar krijgen via deelneming van inwoners en bedrijven en een geldlening.”
De nieuwe molens bij Deil worden fors. Gedacht wordt aan een hoogte van 100 tot 110 meter. Met de wiekhoogte meegerekend kom je dan op bijna 200 meter. Een van de ontwikkelaars: “Hoe hoger de molen, hoe meer wind je vangt.” De molens zullen 30.000 huishoudens van energie kunnen voorzien.