Deze vraag krijgen we vaak terug als we discussiëren over onze regio en hoe we die samen duurzamer, mooier en welvarender kunnen maken. Om dit beter te kunnen illustreren heeft de Gebiedscoöperatie Rivierenland financiering gekregen van het RVO-programma DuurzaamDoor en van het Regionaal Investeringsfonds (RIF) van de FruitDelta Rivierenland.
Met deze gelden werken we onder andere een aantal voorbeeldprojecten uit, zodat je kunt zien wat het effect is en wie er allemaal profiteren als je zo te werk gaat. Het eerste GCR-Voorbeeldproject is nu gereed: “Betuwewind” van de Burgerwindcoöperatie West-Betuwe.
In de bij het Rapport behorende Infographic kun je nu in een oogopslag zien hoe het werkt. De zeven windmolens van de Burgerwindcoöperatie West-Betuwe leveren straks niet alleen veel groene, duurzame stroom, maar met de opbrengsten daarvan kan zoveel meer:
- Zo komt er een omgevingsfonds, beheert door een aparte stichting, waaraan alle drie de exploitanten jaarlijks een bijdrage leveren;
- De leden die mede geïnvesteerd hebben, ontvangen straks een goed rendement op hun lening;
- Er wordt een groen investeringsfonds gevuld waarmee nieuwe duurzame projecten in de regio gefinancierd gaan worden;
- Inkomsten van de grondpositie zullen worden gebruikt voor educatie in het gebied;
- Er is een regeling voor sportverenigingen in het leningreglement opgenomen. Iedereen die ingelegd heeft kan van de rente 1% afstaan aan een sportvereniging van zijn/haar keuze. De burgerwindcoöperatie legt dan 1% bij, waardoor er voor een sportvereniging een mooi spaarpotje kan ontstaan als leden aan deze regeling meedoen.
Het volgende GCR-Voorbeeldproject zal gemaakt worden samen met De Fruitmotor. De Coöperatieve Betuwse Fruitmotor zet zich in voor een circulaire, regionale duurzame fruitketen op basis van fair pricing. Het rapport en de bijbehorende infographic zijn naar verwachting eind november gereed.
Download hier het Rapport (met ook een toelichting) en hier de Infographic van het eerste GCR-Voorbeeldproject.