Thema's
De Gebiedscoöperatie Rivierenland (GCR) zet zich actief in om welvaart en welzijn van alle inwoners duurzaam te vergroten voor een gezond en leefbaar Rivierenland. De GCR ziet duurzaamheid als maatschappelijke noodzaak, economische kans en aanjager van innovatie.
Energie
We moeten af van de fossiele brandstoffen. Daar is iedereen het wel over eens, alleen is de politieke wil om snelheid te maken met deze energietransitie nog niet overal aanwezig. Gelukkig wordt de animo bij burgers en bedrijven om hier concreet mee aan de slag te gaan steeds groter en de initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Energie is een aansprekend onderwerp en in Rivierenland begint het te lopen. Wij zien een toekomst waarin huizen en bedrijven energieneutraal zijn en duurzame energie produceren. De Gebiedscoöperatie Rivierenland helpt om de versnelling naar deze duurzame energievoorziening tot stand te brengen. Dit doen we door de (onderlinge) samenwerking van de initiatieven te steunen, goede voorbeelden uit te dragen, kennis te delen en de belangen van allen te behartigen.
Initiatieven:
- Energiecoöperatie 11duurzaam U.A
- Energiebedrijf Thermo Bello B.V.
- Coöperatie Bommelerwaar B.A.
- Coöperatie De Waardenburcht Haaften U.A.
- Coöperatie Lingewaar B.A.
- Burgerwindcoöperatie Geldermalsen-Neerijnen B.A. (BWC G-N)
- Betuwewind
- Coöperatief Energie Dienstenbedrijf Rivierenland B.A. (EDBR)
- Betuwestroom
- Energieloket: Het Nieuwe Wonen Rivierenland (HNWR)
- Vereniging Energie Coöperaties Gelderland (VECG)
- De Coöperatieve Samenleving B.A. (DCS)
Wonen
Duurzaam wonen kan vele onderwerpen omvatten: van energiebesparing, zelf opwekken, duurzaam bouwen, van schoonmaken tot kleding, gezond leefklimaat, voedselproductie en woon-werk verkeer. Voorlopig concentreren de initiatieven die in Rivierenland ontplooid worden zich op het vlak van energiebesparing in en om het huis. En dat is al veel. Maar ook huizen die niet meer op het gas zijn aangesloten, die energieneutraal zijn en nul op de meter nastreven: het gebeurt allemaal, nu!
Initiatieven:
Voeding
Rivierenland staat bij een breed publiek bekend als innovatieve fruitregio. Toch ervaren Betuwse fruittelers dat hun prijzen voortdurend onder druk staan, waardoor overleven slechts mogelijk is door nog grootschaliger te produceren, met alle gevolgen van dien voor ons cultuurlandschap, de bodem, de kwaliteit van de producten etc. De teler loopt kans de verbinding met de regio, markt, consument, burger, bodem en het ecosysteem kwijt te raken omdat hij klem zit in het systeem. Samen met telers wordt gewerkt aan projecten voor een circulaire fruitteelt, waarbij de waardestromen in de regio gehouden worden, wat de regionale welvaart/welzijn ten goede komt. De keten wordt vernieuwd, er is een eerlijke prijs mogelijk voor iedereen. En er komt weer ruimte om te investeren in wat we allemaal belangrijk vinden: een rijke bodem, een rijk insektenleven, schoon slootwater, een mooie omgeving waar het voor iedereen goed vertoeven is. Dat gunnen we de fruittelers en dat verrijkt ons allemaal.
Initiatieven:
Mobiliteit
De manier waarop we onszelf en onze spullen vervoeren, heeft een flinke impact op het klimaat. Het wegvervoer in Nederland is goed voor een kwart van onze CO2-uitstoot en vervuilt onze lucht, waardoor de kans bestaat dat mensen ernstig ziek worden. Daarnaast nemen auto's en busjes veel van de schaarse ruimte in, zowel op de weg als op parkeerplaatsen. Vooral in de steden heeft dit een grote impact op de kwaliteit van onze leefomgeving. Door actief te experimenteren met alternatieven laten we zien dat het anders kan: gezonder, leefbaarder en duurzamer. Daarnaast valt op het platteland het netwerk van openbaar vervoer uit elkaar en moet er naar meer rendabeler en duurzamere oplossingen gezocht worden.
Initiatieven:
Sociale cohesie
Sociale cohesie duidt op samenhang in de maatschappij en het behouden van de identiteit van het gebied en haar bewoners. De GCR wil onder deze noemer zowel initiatieven op het gebied van zorg en welzijn als op het gebied van cultuur en verenigingsleven bevorderen. Leefbaarheid kent vele vormen, sociaal, ecologisch en economisch en verbindt alle thema’s met elkaar. Sport, cultuur, kunst en theater zijn van oudsher in dit gebied sterk ontwikkeld, maar staan door trends van deze tijd onder druk. Als men niet inspeelt op de veranderende wensen van een nieuwe generatie zal het moeilijk zijn zich staande te houden. De GCR ziet het als taak om meer sociale en culturele binding binnen en tussen de verschillende kernen te realiseren. Denk aan zorgcoöperaties, ontwikkelingen vanuit Kulturhusen, maar ook aan dorpsmoestuinen en lokale muziek- en theaterproducties. Momenteel zijn er nog weinig projecten op dit vlak, maar de verwachting is dat vanuit de GCR de komende jaren structureel gewerkt gaat worden aan een coöperatieve ontwikkeling.
Initiatieven:
Financiën
Zonder anders te gaan kijken naar geld en waardestromen, kan een circulaire humane gebiedsontwikkeling niet tot stand komen. De GCR werkt samen met haar partners aan nieuwe vormen voor betalingsverkeer, inkomensvoorziening en vermogensopbouw, fiscale optimalisaties voor de regio, herbestemming van assets en waardestromen, (thema-) gebiedsfondsen, etc. Binnen deze context wordt ook met landelijke en regionale spelers samengewerkt om de financiering van het gebied slimmer en doeltreffender te laten verlopen, zodat we meer euro’s en waarde in onze regio houden en diverse geldstromen hier naartoe halen. Hierbij focussen we op het behoud en duurzame doorontwikkeling van voorzieningen die bijdragen aan de basisbehoeften van huishoudens in de Regio Rivierenland. Toegang tot heeft soms een grotere waarde dan een zak met geld. Daarnaast streven we ernaar om de (neven-)schade en risico’s van traditionele economische en financiële aanpakken te beperken.