Koning Willem Alexander en Koningin Máxima wensten hun bezoek aan Rijnland-Palts te starten met een lunch waar aandacht besteed werd aan burgerinitiatieven. Aanleiding was mede de 200ste geboortedag van coöperatie-grondlegger Wilhelm Friedrich Raiffeisen en de huidige opleving van de coöperatieve gedachte. Onder de speciaal genodigden in de feestzaal van de Staatskanzlei in Mainz waren de bestuurders van de Gebiedscoöperatie Rivierenland (GCR), Andrea Zierleyn en van de Coöperatie Bommelerwaar, Onno van Bekkum.
Hoogleraar Tine de Moor, de bekende Utrechtse hoogleraar die zich bezighoudt met de geschiedenis van collectieve actie, was gevraagd een programma samen te stellen en voorafgaand aan de lunch een internationale workshop te leiden. Aangezien de GCR intensief met haar samenwerkt, was de GCR een van de nieuwe coöperaties die uitgenodigd waren om ook hieraan deel te nemen. Door een vrijgevallen plek werd op het laatste moment ook nog Onno van Bekkum van de Coöperatie Bommelerwaar uitgenodigd, waarmee Rivierenland zeer goed vertegenwoordigd was bij dit eervolle bezoek.
Tijdens zijn lunchtoespraak sprak Koning Willem Alexander over Friedrich Wilhelm Raiffeisen, de grondlegger van onder meer de boerenleenbanken – in Nederland nu de Rabobank: ”In een tijd dat de kloof tussen arm en rijk onoverbrugbaar leek, bood hij gewone mensen de hoop, de moed en de middelen om zich aan de armoede te ontworstelen. Niet door liefdadigheid, maar door hen in staat te stellen hun krachten te bundelen en zichzelf te helpen.” Het Koningspaar is zeer op de hoogte van wat er op coöperatiegebied allemaal speelt en bezocht onlangs nog diverse coöperatieve initiatieven in het land.
In de participatiesamenleving wordt de rol van burgercoöperaties steeds belangrijker, gaf ook hoogleraar Tine de Moor van Universiteit Utrecht aan tijdens haar toespraak. Naast de oude coöperaties die meer dan 100 jaar geleden opgericht zijn, zie je nu vele nieuwe vormen van coöperaties en burgercollectieven ontstaan. Betrokken mensen die het heft in eigen hand nemen om zelf in hun basisbehoeften zoals energie, voedsel en mobiliteit te voorzien.
Naar aanleiding van deze missie aan Duitsland heeft Bram Gille, persoonlijk adviseur van zijne majesteit de koning en hare majesteit de koningin (Dienst van het Koninklijk Huis),zich door het GCR-bestuur nader laten informeren over ons groeiend netwerk van duurzame, coöperatieve burgerinitiatieven in Rivierenland. Dit gesprek vond plaats in het Centrum voor Duurzaamheid De Knop te Geldermalsen.