Over ons
Samen zijn we slimmer
De Gebiedscoöperatie Rivierenland bestaat sinds 2014 en is opgericht als koepel van diverse burgerorganisaties in Rivierenland. Overal in het land ontplooien burgers initiatieven op allerlei gebied zoals duurzame energie, vervoer, voedsel en zorg. Zo ontstaan nieuwe samenwerkingsvormen dicht bij huis, zoals het delen van spullen, het onderhouden van buurtgroen, of het organiseren van personenvervoer. Soms blijven deze samenwerkingen als informele netwerken georganiseerd, en soms kiezen burgers er voor om een officiële coöperatie (of andere juridische vorm) op te richten.
In Rivierenland zie je dit soort burgerinitiatieven ook steeds meer. En ze nemen snel in aantal toe. De GCR vormt hiervan de koepel, die de stem van burgers in Rivierenland en daarbuiten versterkt. Deze verschillende coöperaties vormen langzamerhand een samenhangend geheel waardoor een regionale circulaire en menselijke economie ontstaat. De GCR wil een toegevoegde waarde bieden op de lange termijn, waarbij ze de leden op vele terreinen kan faciliteren, de gezamenlijke belangen behartigt en een rol speelt in het verbinden en inspireren van alle betrokkenen. De GCR bevindt zich in de opbouwfase, in de loop van 2017 zal de organisatie en dienstverlening vorm krijgen.
Visie: Burgers (inclusief kleinbedrijf en zzp’ers) willen nadrukkelijk betrokken worden in de gebiedsontwikkeling, zowel lokaal als regionaal. Rivierenland heeft grote verborgen potentie die ontwikkeld kan worden. De GCR ziet de transitie duurzaamheid als maatschappelijke noodzaak, economische kans en aanjager van innovatie.
Missie: De GCR wil in Rivierenland een regionale circulaire economie stimuleren die samen gaat met sociale en ecologische waarden, met het doel om de welvaart en het welzijn in Rivierenland duurzaam te vergroten.
Werkwijze:
- De GCR stimuleert de zelforganisatie in burgercoöperaties, die democratische legitimiteit en continuïteit bieden. Burgers, bedrijven, boeren, het landschap en het ecosysteem zijn hierbij betrokken. Hierdoor ontstaat regionale veerkracht; welvaart en welzijn nemen toe. Samenwerkingsverbanden waar nog niet eerder aan gedacht is of die op kleine schaal plaatsvinden, kunnen zo tot volle bloei komen.
- De GCR houdt contact met cruciale partijen zoals de overheden, op regionaal, provinciaal, landelijk en Europees niveau en behartigt zo de belangen van alle betrokken initiatieven in Rivierenland. Zo is de GCR medeoprichter van De Coöperatieve Samenleving, die landelijk de regionale activiteiten ondersteunt. Het netwerk zal waar nodig ingezet worden voor de verschillende coöperaties die de regionale economie op een duurzame wijze versterken.
- De GCR ondersteunt coöperaties met kennis en kunde op hoog niveau. Een coöperatie die in Rivierenland is opgericht, kan zich aansluiten bij de GCR. De GCR houdt het overzicht van alle initiatieven en bestaande coöperaties, koppelt deze waar mogelijk aan elkaar en voorziet ze van bijvoorbeeld juridisch en financieel advies.
- De besluitvorming binnen de GCR zal in de toekomst bij de leden liggen. Nu zit de GCR nog in de ontwikkelingsfase, waarbij het bestuur (zie hieronder) de koers bepaalt. Daarover wordt al wel afgestemd met de coöperaties binnen het groeiende GCR-netwerk.
Zes thema’s die ertoe doen
De leden van Gebiedscoöperatie Rivierenland werken aan diverse maatschappelijke thema’s, die wij samengevat hebben onder de noemers: energie, wonen, voeding, mobiliteit, sociale cohesie en financiën.
Het bestuur van de Gebiedscoöperatie Rivierenland bestaat uit mensen die zich onbezoldigd inzetten om burgers te laten meedoen in de ontwikkeling van Rivierenland naar een duurzame economie.
Dennis Kerkhoven,
voorzitter
Arjen Gerritsen,
secretaris
Vacature
penningmeester
Stefan van Tongeren,
bestuurslid