GELDERMALSEN, 10 november. De Gebiedscoöperatie Rivierenland heeft de haalbaarheidsstudie voor een gebiedsfonds afgerond. Tegelijk is een nieuwe aanvraag bij het Regionaal Investeringsfonds (RIF) ingediend voor de volgende stap.
Rivierenland is een prachtig landelijk gebied, tussen de grote steden. Ook een beetje een vergeten gebied, want het hoort bij Gelderland, maar is in de praktijk vaak meer op Utrecht, Zuid-Holland of Brabant georiënteerd. We lopen achter in vergelijking met andere regio’s. Mensen in deze delta zijn gewend hun eigen boontjes te doppen en sterk gericht op hun eigen dorp of stad. Een terugtredende overheid en de economische crisis hebben dat nog eens versterkt: burgerinitiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Deze initiatieven dragen op een positieve manier bij aan collectieve zelfredzaamheid en doen dit vanuit oprechte liefde voor hun leefomgeving en Rivierenland.
Kern van alle informatie die we hebben opgehaald, is dat we beter moeten samenwerken en vooral zaken slimmer moeten organiseren. In Rivierenland bestaat een grote behoefte om de samenwerking rondom de uitdagingen van het gebied vorm te geven. Deze uitdagingen worden door alle geïnterviewden onderkend en herkend. Ook wordt onderkend dat geen partij dit alleen kan.
Er worden steeds meer innovatiefondsen opgezet om de vroege fase-innovatie te stimuleren. Maar die fondsen zijn meestal bedoeld voor kennisinstellingen en ondernemers, terwijl het maatschappelijk middenveld en de burger wordt vergeten. Wij zien daarom een rol weggelegd voor een gebiedsfonds dat een basis legt voor de financiering van burgerinitiatieven. Dit fonds moet op een slimme manier financiering bij elkaar brengen uit o.a. lokale fondsen, Brussel, institutionele partijen als verzekeraars en pensioenfondsen. Voordat we de exacte vorm van zo’n fonds gestalte kunnen geven, hebben we eerst nog een paar tussenstappen te maken.
- Om beter duidelijk te maken wat integrale gebiedsontwikkeling precies inhoudt, zullen we een of twee voorbeeldprojecten uitwerken die helpen om dit zichtbaar te maken.
- Vervolgens willen we het potentieel van het gebied beter in kaart brengen. Er liggen veel plannen en ambities die we beter kunnen bundelen. Een gebiedsboekhouding zien wij als een nuttig instrument voor dit doel. In stap 2 maken we met externe deskundigen een inrichtingsvoorstel (model). Alles bestaat al, alleen ga je het op een nieuwe manier bij elkaar brengen.
- Er is behoefte aan verdieping en scholing: wat is (de potentie van) integrale gebiedsontwikkeling, hoe kunnen we slimmer financieren, hoe creëer je draagvlak? In de volgende fases organiseren we voor diverse groepen masterclasses.
Download hier het rapport